SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co to są aminokwasy

  • Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic.  Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2184 Data: 2021-06-20 06:56:38
  • Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 528 Data: 2024-04-05 08:21:01
  • Niedobór białka - objawy i przyczyny. Na co wpływa białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] objawów wynikających z niedostatecznej podaży białka są zaburzenia odporności i trawienia. Układy immunologiczny oraz pokarmowy są ze sobą ściśle powiązane i dla obu aminokwasy i związki pochodzenia aminokwasowego działają jako budulec, oraz regulator. Jak sprawdzić zapotrzebowanie i spożycie białka? Jednym z najłatwiejszych sposobów na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1126 Data: 2022-07-25 16:28:18
  • Skąd się bierze zmęczenie po jedzeniu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 512 Data: 2023-11-30 14:29:25
  • Wykorzystanie odżywki białkowej w formie uzupełnienia diety można zmodyfikować tak, aby podnieść efektywność jej wpływu na organizm osoby trenującej. Otóż wszystko zależy od odpowiednio dobranego okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13609 Data: 2017-11-18 11:57:08
  • [...] gdy naukowcy dali myszom z grupy 200% dodatkowo tryptofan. Lek przeciwdepresyjny fluoksetyna działał jeszcze lepiej. „Nadmierna suplementacja BCAA powodowała, iż te aminokwasy konkurowały z tryptofanem w transporcie do mózgu”, wyjaśnia Stephen Simpson w komunikacie prasowym . „Tryptofan jest jedynym prekursorem serotoniny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4454 Data: 2019-06-18 07:20:57
  • Białko kazeinowe należy do długo działających i wolno uwalniających aminokwasy. Białko serwatkowe działa krócej (~3-3.5 h), ale za to dostarcza o wiele większej porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2723 Data: 2021-09-13 12:08:21
  • Wpływ diety wysokobiałkowej na florę bakteryjną jelit

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Rola białka i zapotrzebowanie Mówiąc o grupie substancji odżywczych identyfikowanej jako białko, ma się na myśli zarówno substancje najprostsze, jak aminokwasy (np. leucyna), nieco bardziej złożone, jak peptydy (np. karnozyna), a także większe cząsteczki białek (np. serwatkowych). Wykazano, że związki te potrzebne są do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1682 Data: 2021-11-21 15:58:40
  • Żywienie odgrywa istotną rolę w życiu ludzi niezależnie od wieku, czy poziomu aktywności fizycznej. Niektóre grupy osób jednak mają nieco wyższe wymagania żywieniowe. Grupę taką stanowią między innymi młodzi adepci sportu – poza tym, że ich organizmy cały czas potrzebują substancji budulcowych do rozwoju, to muszą jeszcze „nadrabiać” pewne straty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4272 Data: 2021-12-27 13:36:54
  • Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 744 Data: 2023-10-03 08:56:55
  • Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6931 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4195 Data: 2020-12-17 11:16:22
  • Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 885 Data: 2022-08-09 13:42:18
  • [...] bakterii Lachnoclostridium i Faecalitalea, niskie Akkermansia i Alistipes, a także natężenie metabolizmu adeniny i adenozyny oraz histydyny i osłabienie rozkładu białek na aminokwasy czy biosyntezy aminokwasów. Pro-, pre- i postbiotykoterapie stanowią zatem nowe, obiecujące narzędzia w zwalczaniu otyłości. 2. Bakterie jelitowe a zaburzenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 888 Data: 2022-10-17 16:41:18
  • Odżywka białkowa podczas odchudzania

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11953 Data: 2017-04-25 04:58:59
  • Czy ziemniaki tuczą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7585 Data: 2017-09-22 10:28:06
  • Tran jest wspaniałym, jednakże bardzo niedocenianym suplementem diety w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7202 Data: 2017-12-04 10:23:27
  • Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3764 Data: 2020-06-28 00:39:18
  • Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3109 Data: 2020-10-15 12:49:57
  • Czy roślinne źródła białka trzeba łączyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zapotrzebowania nie jest niemożliwe, jednak, żeby zrobić to jak najlepiej, należy znać pewne zasady. Jedną z zasad jest utrzymywanie komplementarności białek. Białka i aminokwasy niezbędne dla przeżycia  Białka stanowią kluczową dla przeżycia rolę w organizmie. Budują tkanki, uczestniczą w wytwarzaniu krwi, hormonów, neuroprzekaźników i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 819 Data: 2022-06-24 14:05:52